Seljasaaren Hämyhei

KTK II, KRJ I
Virtuaalihevonen

Virallinen nimi: Seljasaaren Hämyhei Syntynyt: 24.04.2014
Kutsumanimi: Heikki Ikä: 14v
Sukupuoli: Ori Rekisterinumero: VH14-018-1064
Rotu: Suomenhevonen Painotus: kouluratsastus (VaB)
Säkäkorkeus: 159cm Kasvattaja: Seljasaaren Kartano
Väri: Musta Omistaja: vaapu. (VRL-00193), Haavelaakso

Luonne

Heikki on komea musta orii, joka on perinyt värinsä lisäksi myös käytöstapansa vanhemmiltaan, erityisesti isältään. Isänsä tavoin Heikki on rauhallinen ja enemmänkin sivustaseuraaja, kuin menossa aina itse ensimmäisenä uusiin juttuihin. Heikki on ihmisystävällinen, mutta liian pitkät rapusutustuokiot voivat alkaa sitä ahdistaa. Ori osaa tehdä selväksi, milloin on mielestään saanut tarpeeksi, mutta pysyy senkin jälkeen komennettavissa, jos joku homma on vielä pahasti kesken. Ori on melko herkkä takasistaan, joten niitä täytyy harjata ja kohdella muutenkin varoen. Suojien laittaminen takajalkoihin on joskus haastavaa, kun ori tykkäisi nostaa kosketeltavana olevan jalkansa aivan mahan alle. Muutoin varustamisessa ei Heikin kanssa ole mitään kummallista. Taluttaessa Heikki kulkee nätisti vierellä, mitä nyt joskus keväisin saattaa vähän innostua huudahtelemaan tammoille.

Ratsuna Heikki on energinen ja aina valmis työntekoon. Ori kulkee eteenpäin omalla moottorilla, mutta myös jarrut löytyvät, ainakin jos orin mielen pitää virkeänä vaihtelevilla tehtävillä, eikä anna sen itse keksiä itselleen tekemistä. Heikki hyppää ihan kivasti pieniä esteitä, isompia sen kanssa ei olla juuri kokeiltu, sillä orin vahvuus on kouluratsuna. Orin askellajit ovat miellyttävät istua ja se on rakenteeltaan hyvin korrekti, joten kokoaminen ja muutkin kouluratsastusliikkeet onnistuvat siltä hyvin. Ori on myös nöyrä ja innokas oppimaan uutta, mikä tekee siitä ihanteellisen kaverin kouluratsastukseen. Apujen täytyy Heikin kanssa olla selkeät, muttei liian vahvat, sillä siitä ori hermostuu.

Lastaaminen ei tuota Heikin kanssa ongelmia, sillä sitä on harjoiteltu jo ihan pienestä varsasta saakka. Kilpailutilanteetkaan eivät stressaa oria, muuten vähän taka-alalle jättäytyvä Heikki suorastaan innostuu, kun pääsee kerrankin suuren kansan nähtäväksi ja tekee aina kyllä parhaansa, kun paljon katselijoita on paikalla.
©: Mette

Sukutaulu

i. Seljasaaren Härmä
KTK II, KRJ I
ii. VIR MVA Ch Vinkare
KTK II, KRJ I, YLA 2
iii. Vinkaus evm
iie. Aulikki evm
ie. Harmatar
iei. Elon Harma evm
iee. Virna evm
e. Koistilan Vinka
KTK III, KRJ I
ei. Karmava
KTK III
eii. Karman Petturi evm
eie. Reen Kaisla evm
ee. Virili
KTK II
eei. Vilperi evm
eee. Viriti evm

Jälkeläiset

31.01.2017 t. Haavelaakson Haiku (e. Kuuralehdon Kaisa)
01.05.2017 o. Haavelaakson Humuhei (e. Murroksen Rianna)

Kilpailusijoitukset

Hämyhei on kilpaillut kouluratsastuksessa porrastetuissa kilpailuissa.

Nopeus ja kestävyys 0.00
Kuuliaisuus ja luonne 1142.01 p
Tahti ja irtonaisuus 1287.97 p
Tarkkuus ja ketteryys 0.00
Kouluratsastuksessa 2429.98p op. (tasolla 6)

NJ Näyttelyt

Ei vielä näyttelymenestystä

Valmennukset

Kouluvalmennus © VP
Kouluvalmennus aloitettiin yhdellä lempitehtävälläni; hevonen tuli ratsastaa aktiiviseksi apujen väliin käynnissä niin kutsutulla salmiakkikuviolla, jonka pitkien sivun aikana hevosta pidennettiin ja houkuteltiin kävelemään yhä paremmin kropan läpi. Salmiakkikuvion kärkeä kohti halusin Vaapun kokoavan hevosta sekä ratsastavan kulman sijaan muutamia askeleita takaosakäännöstä vaihtaakseen suuntaa. "Hyvä Vaapu" mä hihkuin ja jatkoin, "Huomaatko sä eron nyt, kun sait sen paremmin takaosan päälle? Nyt se ei kippaa lapa edellä ja vähän vain tallustele sinnepäin vaan ihan aidon oikeasti käyttää itseään, ja pistää niitä pieniä takajalkoja vatsan alle. Oikein hyvä, kehu sitä."

Kun ratsastaja oli saanut hevosen kuulolle ja hevosta pystyi säätelemään monipuolisesti, lähdimme ratsastamaan muutaman hölkkäkierroksen jälkeen vastalaukkaa. "Tule lyhyeltä sivulta pitkälle sivulle ravissa, kulman jälkeen nosta vastalaukka, laukkaa suoraa uraa noin puoli väliin asti ja tee jossain keski- ja päätyvaiheen tienoilla puolikas ympyrä vastalaukkaa. Ja toiselle sivulle päästyä jatka vastalaukkaa ja katso, ettei se lähde poikittamaan. Mä odotan nyt melko täsmällistä ratsastusta, joten keskity siihen mitä ja miksi sä olet tekemättä jotakin asiaa." neuvoin ratsastajaa, joka näytti mustan orinsa selässä melko keskittyneelle. Vastalaukat sujuivat tänään varsin hyvin; Heikki pysyi hyvin ratsastajansa apujen välissä, se liikkui energisesti eteenpäin ja mikä parasta, näytti paikotellen ihkaoikealle kouluratsulle. Tämän päiväinen valmennus päästiin muutamien raviharjoitteiden jälkeen lopettamaan erityisen mukavilla fiiliksillä - mutta mikäpä olisi sen parempaa, kuin ehta onnistumisen tunne.

Kouluvalmennus © VP
Vaapun kävellessä alkukäyntejä hän kertoi, miten viimeviikot ovat sujuneet Heikin kanssa. Talven pienet pakkaset olivat tuoneet oriin pientä virtaa ja se oli kuuleman mukaan ollut toisinaan hieman turhankin energinen, joten lähdimme työstämään hevosta alkutunnista siirtymien parissa jotka parhaimmillaan tuovat oriin malttia tai pahimmillaan saavat sen kupin pahasti nurin. Alkukäynnit käveltyä ohjasin ratsukon keskiympyrälle, jonka sisällä seisoin itse - ratsukon oli määrä tehdä siirtymiä askellajista toiseen sen hyvin säntillisesti. Pysähdykset tulivat ajoittaa tasajaloin jonka lisäksi halusin nähdä pelkästään tasapainoisia, maltillisia siirtymiä sekä ylös- että alaspäin. "Jesjesjes, hyvä vaapu!" mä hihkuin. "Nyt kun sä maltoit tehdä itse siirtymän laukasta raviin maltillisesti, työstit raviaskeleet tasapainoiseksi ja irtonaiseksi, takaisin laukkaansiirtyminen oli ihan mielettömän makea! Näitä lisää, ja rutkasti - siellä koulukentälläkin, ja mä lupaan, että pöytäkirjan numerot ovat varsin nousujohdanteisia." hehkutin onnistunutta suoritusta.

Valmennuksen loppua kohden treenasimme ravissa sulkutaivutuksessa tehtyä siksak-kuviota, joka on mielettömän tehokas liike sekä hevosen jumppaamisen, mutta myös ratsastettavuuden kannalta. Alkuun sulkutaivutukset olivat aavistuksen mitään sanomattomat ja hevonen ei taipunut ihan niin paljon mitä olisin halunnut, mutta heti kun ratsastaja pääsi jutun jujusta kiinni ja alkoi ratsastamaan tehokkaasti, oli sulkutaivutukset kuvioineen varsin mallikelpoisia suorituksia.

"Eihän tässä mitään ongelmaa sen kummemmin ole. Sun tarvitsee itse pitää ajatus siinä ratsastamisessa ja siinä, mitä ja miksi sä teet jotakin. Heti kun sulla on ajatus kaikesta, kaikki sujuu ihan hirmuisen hyvin. Nyt kun treenaat itsenäisesti kotona, keskity keskity ja vielä kerran keskity." mä sanoin ratsunsa selästä laskeutuneelle ratsastajalle ja rapsuttelin mustaa oria otsatukan alta. "Ja mitä niihin ensiviikon kilpailuihin tulee, älä jää turhia miettimään - ilmoita vain, kyllä te ootte ihan valmis parivaljakko!"

Kuvagalleria


© Haavelaakso • virtuaalitalli