Haavelaakson Kerttuli - Päiväkirja

23.03.2015 Ihania varsauutisia
Mistelin laskettu aika oli ollut jo liki kaksi viikkoa sitten, enkä vielä eilen illallakaan ollut kovin varma tamman varsomisesta. Tänä maaliskuisena aamuna minua kuitenkin odotti tallissa uusi, ihastuttava pieni ruunikko tammavarsa. Varsa oli oikein kivan näköinen jo rakenteeltaan, se oli ehkä hieman tanakka, mutta sillä oli selkeästi palikat oikeilla paikoillaan. Varsa nimettiin oikeastaan samantien Kerttuliksi hoitajan ehdotuksesta, varsa vaan näytti juuri sen nimiseltä. Kun iltapäivän aurinko oli hieman lämmittänyt ilmaa, pääsivät Misteli ja Kerttuli ulos venyttelemään jalkojaan.

30.04.2015 Irtohypytyksessä
Tänään oli vuorossa Haavelaakson varsojen irtohypytyspäivät. Myös pieni Kerttuli pääsi mukaan, olihan sekin jo kolmivuotias. Irtohypytyskuja oli rakennettu maneesiin, joten juoksutin Kerttua ensin liinassa kentällä, jotta saadaan lihakset hyvin lämmiteltyä. Liinan kanssa tamma toimiikiin oikein mallikkaasti, laukka toki on melko voimatonta ja vauhdikasta vielä, mutta käynnissä ja ravissa Kerttu osaa olla hyvinkin maltillinen. Nopean juoksutuksen jälkeen päästin tamman irti maneesiin, jossa se sai rauhassa tutustua puomeihin, estetolppiin ja johteisiin. Kerttu aloittikin puomien ravaamisen ja laukkaamisen hyvin omatoimisesti, joten melko pian saimme ottaa ponin kiinni ja nostaa puomit pieniksi esteiksi. Ensimmäisellä kerralla meinasivat omat jalat olla tammalla hukassa, mutta hienosti se korjasi virheensä seuraavalle kerralle. Esteet pidettin melko maltillisen kokoisina, mutta niin vain alkoi Kerttukin innostua hommasta. Lopuksi nostimme viimeisen okserin 90cm korkeuteen, eikä sekään tehtyt Kertulle tiukkaakaan ylittää. Tähän kuitenkin lopetimme tältä erää, mutta selkeästi täytyy ottaa lähiaikoina uudestaan, niin paljon Kerttu hommasta tykkäsi.

01.05.2015 Kouluvalmennuksessa
Kerttuli pääsi tänään osallistumaan Matias Mäkelän kouluvalmennukseen. Mäkelä saapui lähitallille valmentajaan ja tällä kertaa saatiin myös suomenhevosille sopiva ryhmä kokoon, joten tottakai halusin myös osallistua. Kerttuli tuntui sopivalta vaihtoehdolta, sillä tamma on nyt itsenäisissä treeneissä tuntunut hyvältä ja suunnittelin kilpailevani sillä melko aktiivisesti tänä kesänä. Mäkelä tykkäsi Kertun tasaisuudesta, sillä on luonnostaan hyvä tahti ja kuolaintuntuma on helppo säilyttää tasaisena. Tamma tuntui todella hyvältä ratsastaa ja sain hyviä vinkkejä siihen, kuinka ravista saa edes hieman aktiivisempaa ja lennokkaampaa. Tähän toimi hyvin se, että teki lyhyitä pätkiä temponvaihteluita. Kokoamisvaiheessa oli tärkeää pitää huoli siitä, että Kertun takaosa polkee riittävästi ja sitä kautta se saa energiaa ja voimaa raviin. Näiden harjoitusten jälkeen askellajit tuntuivat myös säilyvän huomattavasti parempina ja laukkakin polki erinomaisesti takaa eteen. Ei muuta kuin kohti kisakenttiä, kuten Mäkeläkin valmennuksen päätteeksi sanoi.

15.05.2016 Kantakirjaus
Toukokuun suomenhevosten kantakirjaustilaisuuteen Haavelaaksosta osallistui tällä kertaa vain Kerttu. Ilmoitin tamman arvosteltavaksi pienhevos- ja ratsusuunnalle, sillä halusin mahdollisimman todenmukaisen arvostelun. Päivä venyi melko pitkäksi, kuten kantakirjauksissa aina, mutta Kerttua tämä ei onneksi haitannut. Ratsastuskokeet tamma suoritti erittäin hyvällä motivaatiolla, se oli erittäin tasainen ja näytti jopa yllättävänkin hyvää hyppykapasiteettia. Rakennearvostelussa Kerttu sai myös ällistyttävän hyvät pisteet, sittä kaksi neljästä tuomarista olisi antanut tammalle jopa I-palkinnon. Kaksi muuta tuomaria arvioivat Kertun II-palkinnon arvoiseksi ja kokonaispisteet 21 + 19 + 18 + 20 = 78p tarkoitti sitä, että tamma palkittiin kirkkaalla II-palkinnolla, jääden vain harmittavan kahden pisteen päähän I-palkinnosta. Joka tapauksessa hieno suoritus Kertulta, kyllä kasvattaja ja omistaja on ainakin ylpeä tammastaan.

15.04.2016 KRJ:n laatuarvostelu
Kertun kilpailu-ura on sujunut oikein mallikkaasti ja tamma on myös ehtinyt saada kolme varsaa. Tarvittavat näytöt alkoivat siis olla kasassa KRJ:n laatuarvostelua varten, johon Kerttu matkustikin tallimme vanhan rouvan, Tuiskun kanssa. Päivä sujui hyvin ja Kerttu esiintyi todella edukseen. Rakennearvostelusta erityisesti olen todella ylpeä, sillä omaan mieleeni hieman pyöreä tamma sai rakenteesta hyvät pisteet. Jälkeläispisteitä jouduimme hieman odottamaan kouluratsastuskokeiden jälkeen, mutta pistein 8 + 40 + 25 + 20 + 11,5 = 104,5p Kerttuli palkittiin hienosti kirkkaimmalla ensimmäisellä palkinnolla.

19.11.2015 Maastoilupäivä
Aurinko paistoi kirkkaasti aamulla ja lämpömittari näytti vain muutamaa pakkasastetta. Ilma oli niin ihanan raikas, että päätin suunnata Kertun kanssa pitkälle maastolenkille. Alkumatka taittui hyvinkin leppoisaa vauhtia pitkin ohjin kävellessä, eihän meillä ollut kiire mihinkään. Metsäautotielle päästyämme siirryin raviin ja annoin Kertun edelleen ravata ihan omaa tahtiaan. Hölkkäsimme koko parin kilometrin mittaisen metsäautotien, jonka jälkeen kävelimme hieman huonopohjaista soratietä pitkin muutaman minuutin, jotta pääsemme hyvälle mäkitreenipaikalle. Mäki oli vajaan kilometrin mittainen, ravasimme senkin ylös melko verkkaista tahtia. Mäen päällä käännyin ympäri ja kävelin aina takaisin metsätielle asti. Metsätiellä annoin Kertun laukata pätkät kumpaakin laukkaa ja loppuun vielä hölkättiin ravia pieni pätkä. Käyntiin siirryttyäni Kerttu puuskutti ja oli jopa hikinen, joten loppukäyntejä tamma saikin kävellä liki vartin verran.

10.08.2016 Pokaalien kiillotusta
Kerttuli matkaa kymmenen päivän kuluttua arvioitavaksi suomenhevosten laatuarvosteluun. Tamma on melko hyvin valmisteltu, ratsastukset ovat sujuneet viime aikoina moitteitta ja varsoista huolimatta ylimääräistäkään ei ole kertynyt vyötärölle ihan hirvittävästi. Kerttuli kävi elokuun alussa kuitenkin myös Hortensiassa näyttelyissä, joista tamma saikin kauan kaivatun kolmannen irtoSERTin. Onnekseni ehdimme anoa Kertulle Champion-arvonimen vielä ennen laatuarvostelua, sillä tämäkin palkinto vaikuttaa vain positiivisesti arvosteluihin. Onpahan pokaalit hyvin kiillotettu ja kaikki valmista tamman viimeiseen laatuarvosteluun, toivotaan sieltä vielä kirkasta pokaalia matkaan.

Ulkoasu © Emma M. 2013 | Haavelaakso on virtuaalitalli