Haavelaakson Neilikka - Päiväkirja

20.06.2015 Neilikka, ikää 2 päivää
Kun pienhevostammani Kerttuli varsoi kaksi päivää sitten ruunikon tammavarsan, olin aivan myyty. Tamma oli kaunis kuin mikä jo vastasyntyneenä, vaikka olikin hieman kohlo ison kokonsa vuoksi. Neilikka ei vielä eilen päässyt kunnolla ulkoilemaan emänsä kanssa, koska oli melko kylmä ja sateinen päivä. Tänään kuitenkin aurinko paistoi, joten mikäs sen parempaa kun päästää emä ja varsa yhdessä kirmailemaan ja ojentelemaan jalkojaan. Neilikka seurasi ulos kiltisti emäänsä, vaikka oviaukoissa joutui hieman ohjaamaan varsaa oikeaan suuntaan. Nurmitarhaan päästyään painoi Kerttuli ensimmäisenä turpansa viheriöön ja ajatteli varmaan syövänsä eilisenkin edestä. Neilikka tutki paikkoja ensin hyvin varovaisesti, mutta pian uteliaisuus voitti ja varsa uskalsi hieman poistua emänsä välittömästä läheisyydestä. Kun tarhan nurkkia oli hetki haisteltu, olikin aika ojentaa jalat ja päästellä hurjaa rallia edestakaisin tarhaa ympäri. Muutaman kerran Neilikka meni nurinkin kaasutellessaan kurveihin, mutta ei muuta kun jalat selväksi, ylös ja takaisin vauhtiin. Hetken riehuttuaan ryhtyi Neilikkakin kuitenkin päiväunille, mutta kauniin päivän vuoksi tammat saivat jäädä tarhaan koko päiväksi.

20.07.2015 Kantakirjaus
Koko kesä ollaan valmisteltu Neilikkaa tänään koittavaa kantakirjausta varten. Treenit ovat sujuneet hyvin tamma on mielestäni kaikinpuolin hyvässä kunnossa, ainoastaan esteillä näkyy vielä pieni kokemattomuus. En kuitenkaan ottanut mitään stressiä ratsastuskokeista, sillä tiesin Neilikan niistä selviävän joka tapauksessa. Ratsastuskokeissa kesti tänään kuitenkin yllättävän kauan ja Neilikka ehtikin jo hieman väsähtää kuumassa auringonpaahteessa odottaessaan. Kokeet saatiin kuitenkin suoritettua ihan kelpo tuloksin, mutta rakennearvosteluun mennessä oli tamma jo selkeästi väsynyt. Ravi ei oikein irronnut niin hyvänä kuin olisin toivonut, mutta toisaalta taas Neilikka jaksoi hyvin seistä paikoillaan koko arvostelun ajan. Rakenteeltaan Neilikka oli myös tuomariston mieleen, sillä pistein 17-19-18-19=73 palkittiin tamma ratsukantakirjaan II-palkinnolla. Hienoa Neilikka, ei muuta kuin valitsemaan tulevia sulhasia.

16.08.2015 Karkuteillä
Aina asiat ei mene ihan suunnitellusti, sen sain tänään todeta. Neilikalla oli tarkoitus olla tänään kouluvalmennus, mutta tarhalle suunnatessani se oli aivan tyhjä. Neilikka oli päättänyt lähteä emänsä Kerttulin matkassa karkuteille, sillä langat oli nätisti poikki juuri Kerttulin karkaamistyylin tapaan. Jonkun aikaa saimme tammoja etsiä, kunnes löysimme ne onneksi kesälaitumen puolelta. Tammat söivät nätisti paikoillaan juuri niin kauan, kunnes huomasivat jääneensä kiinni. Sitten alkoikin niin kamala rallitus karkuun, että eihän siinä auttanut lopulta muu kuin kaurasanko. Ruualle persompi Kerttuli antoi ensin kiinni ja siinä vaiheessa Neilikkakin antautui jo suosiolla. Tässä vaiheessa oltiin kuitenkin jo roimasti myöhässä valmennuksesta ja Neilikka oli lisäksi tiputtanut toisen etukenkänsä pellolle, että varsinainen valmennus jäi kyllä tänään välistä.

29.09.2015 Kisatreenejä
Tänään Neilikalla on vuorossa kouluratatreenit valmentajan valvovan silmän alla. Verryttely suoritettiin myös valmentajan kanssa, sillä tottakai toiveissa oli saada mahdollisimman hyvä verryttely, jotta myös radat sujuvat paremmin. Verryttelimme kaikissa askellajeissa noin 25min, keskittyen taivutuksiin ja rentouteen. Neilikka tuntui alkuun hieman jähmeältä, mutta kun taivutukset saatiin läpi, alkoi tamma myös rentoutua hyvin. Verryttely tuntui melko hyvältä, ehkä hivenen olisin toivonut, että Neilikka olisi malttanut odottaa paremmin. Pienten välikäyntien jälkeen aloitin kouluradan. Jo ensimmäinen pysähdys ja tervehdys meni kuitenkin aivan puihin, kun pysähdys tuli vinoon, hieman kädellä ja lisäksi vielä korjattuna taakse. No, näitä voi sattua myös oikealla radalla, joten yritin jatkaa loppuradan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Rata jäi kokonaisuudessaan hieman jännittyneeksi, vasta laukkaohjelmassa tamma oikeastaan rentoutui paremmin. Pienen tauon jälkeen teimmekin radan alkuosan kokonaisuudessaan uudelleen. Nyt Neilikka säilyi rennompana, kun en itse mokaillut selässä jo ensimmäisestä pysähdyksestä lähtien. Tähän oli hyvä lopettaa ja kevensin eteen-alas vielä pari kierrosta.

05.10.2015 Klinikkapäivä
Otsikosta ei tarvitse panikoitua, Neilikalla on kaikki paremmin kuin hyvin! Kisakauden päätteeksi oli kuitenkin vuorossa ihan rutiinitarkastus klinikalla, johon kuuluu raspaus, rokotus ja yleinen kuntokatselmus. Jalat olivat oikein hyvässä kunnossa päällisin puolin, eikä juoksuttaessakaan näkynyt mitään poikkeavaa liikeradoissa. Varsinaisia taivutuksia ei siis alettu tekemään, sillä mitään syytä niille ei ollut. Tarkistuksen jälkeen Neilikka rauhoitettiin raspausta varten. Muutamia piikkejä oli etenkin oikealla puolella ja takana pienet koukut, mutta muuten ei mitään hälyttävää. Raspaus sujui hyvin vain kevyessä rauhoituksessa ja piikit saatiin poistettua. Rokotukset katsottiin vielä kuntoon ja sen jälkeen Neilikka pääsi kotimatkalle tervein paperein.

13.11.2015 Neilikan varsominen
Neilikka oli koko päivän laitumella hieman omissa oloissaan, joten otin tamman sisään jo hieman muita aikaisemmin. Kävin muutaman kerran tamman vointia seuraamassa, mutta sisällä karsinassaan Neilikka oli jo normaalimman oloinen. Tiesin sen varsovan lähiaikoina, joten odottelin iltaan rauhassa tammaa häiritsemättä, olihan kyseessä Neilikan ensimmäinen varsa. Iltakymmenen aikoihin synnytys alkoikin käynnistyä, mutta Neilikka oli jo todella hikinen. Soitin eläinlääkärille ja hän sattui kerrankin olemaan lähellä ja vapaana, joten hän ehti tarkistamaan tilannetta. Eläinlääkärin saapuessa varsan jalat näkyivät jo hieman, mutta tamma selvästi jo hieman väsynyt. Eläinlääkäri auttoi Neilikkaa varsomisessa vetämällä varovasti varsaa supistusten tahtiin ja hetken päästä pieni orivarsa jo makasikin olkipedillä. Eläinlääkäri tarkisti tamman voinnin, vaikka Neilikka alkoi jo hieman piristyä. Varsa oli erittäin hyvävointinen, reipas ja tukeva poika.

20.01.2016 Näyttelymenestystä
Jälleen olin ilmoittanut useamman hevosen näyttelyihin, tällä kertaa mukana olikin myös Neilikka. Neilikka on aiemmin käynyt näyttelyissä hieman vaihtelevalla menestyksellä, osa tuomareista ei ole pitänyt tamman rakenteesta alkuunkaan ja osa pitänyt niin paljon, että Neilikalla oli saavutettuna jo kaksi MVA-SERTiä. Tänään matka suuntautui kohti Seljasaaren Kartanoa, jossa suomenhevosnäyttelyt järjestettiin. Neilikka oli luokassa 4, joka oli ensimmäinen tammaluokka. Luokkatuomari Siiri K. selvästi piti Neilikasta, sillä tamma voitti koko luokkansa. Jäimme jännityksellä odottamaan BIS-kehää, sillä näyttelyiden kuudesta luokasta olisi viiden hevosen mahdollista päästä BIS-kehään ja ansaita MVA-SERT. Pitkän päivän jälkeen päästiin kuin päästiin kehään, sijoituksella BIS3, mikä tarkoitti myös Neilikan kolmatta MVA-SERTiä. Tämähän tarkoitti sitä, että Neilikka on ansainnut näyttelyistä parhaan mahdollisen arvonimen, virtuaalisen muotovalion. Hienoa Neilikka, omistaja ja kasvattaja on erittäinen tyytyväinen.

03.03.2016 Rekihommia
Neilikka yllätettiin tänään pahemman kerran, kun tämä täti keksi pitkästä aikaa laittaa tamman reen eteen! Neilikka on vetänyt rekeä viimeksi ehkä kolmivuotiaana, mutta varmasti opit ovat vielä muistissa aina niin viisaalla suomenhevosella. Valjastaessa Neilikka olikin aika rentona, vaikka painoi päänsä matalalle saadessaan länget kaulalle. Länkien painoonkin kuitenkin totuttiin pian ja äkkiä oli rekikin jo kiinnitetty valjaisiin. Liikkeelle lähteminen oli ehkä jännittävintä Neilikan mielestä, siinä piti hieman hypähtää jotta sai reen paremmin liikkeelle, mutta muuten loppulenkki mentiinkin kuin vanha tekijä. Ehdin jo Neilikan hoitajallekkin tuumata, että josko vaihdetaan tamman alaa työhevoseksi ja lähdetään rankametsään!

30.04.2016 Kohti laatuarvostelua
Nyt kun Neilikalla on kisaura päättynyt, näyttelyistä ja kantakirjasta ollaan saatu hyvät palkinnot ja jälkeläisiäkin on jo pari maailmalla, on aika ottaa seuraavat askeleet kohti laatuarvosteluja. Neilikka valmistautuu ensin suomenhevosten laatuarvosteluun ja sen jälkeen KRJ:n laatuarvosteluun. Kummastakin tottakai on toiveissa kirkkaimmat palkinnot, mutta treeniähän se tottahantoki vaatii. Neilikka on jo jonkun aikaa pitänyt kisoista taukoa, joten kuntoa on täynyt kasvattaa lisää varsalomien jäljiltä. Lopputalven Neilikka onkin saanut käydä valmennuksissa myös vierailla ratsastajilla ja lisäksi tamman hoitaja on ahkerasti maastoillut. Kunnonkohotus onkin tuottanut tulosta, sillä tänään itse ratsastaessani huomasin Neilikan olevan aika samantuntuinen kun kisauransa aikana. Kuntoa ja intoa riittää, tamma jaksaa kantaa itseään ja työskentelee rennosti ja mielellään. Jos suunnitelmat vaan onnistuvat, on suomenhevosten laatuarvostelu jo toukokuussa ja KRJ:n laatuarvostelu kesä-heinäkuussa.

Ulkoasu © Emma M. 2013 | Haavelaakso on virtuaalitalli