Haavelaakson Amelia - Päiväkirja

19.09.2014 Amelian ensimmäinen varsa
Viimeyönä elettiin jännittäviä aikoja, kun innolla ja kauhulla odotin Amelian varsomista. Olin huomannut vahatipat eilen, joten tottakai valvoin koko yön olohuoneessani tapittaen televisioruudusta Amelian karsinaa. Aamuyöllä noin viiden aikaan alkoihin tapahtua, kun tamma alkoi selvästi supistella. Katsoin vielä hetken touhua sisältä tuvastani, jonka jälkeen vedin haalarit ylleni ja siirryin tallin puolelle. Varsominen sujui hyvin ja Amelia hoiti homman hyvin itse. Varsa oli terhakka oripoika, joka nousi seisomaan jo ennen emäänsä. Valvoin vielä, että varsa löytää varmasti maitobaarille ja ensimmäinen kakkakin tuli oikein sujuvasti. Amelia jäi äidillisesti putsaamaan varsaansa, eikä eläinlääkäriä onneksi ollut tarvetta kutsua paikalle. Kävin vielä pikaisesti hörppäisemässä aamukahvit tuvassa, jonka jälkeen olikin ilo palata aamutalliin, jossa jo uusin tulokaskin päästi hennon hörähdyksen.

10.12.2014 Kantakirjaus
Valmistelut kantakirjausta varten olivat käynnissä oikeastaan koko syksyn. Varsansa Amelia oli hoitanut erinomaisesti, joten pystyimme treenaamaan olosuhteet huomioiden melko hyvin. Toki tamma ei ollut parhaassa terässä ratsastuskokeita, etenkään hyppyjä varten, mutta uskoimme sen silti olevan sen verran laadukas ja hyvärakenteinen, että asetimme tavoitteeksemme II-palkinnon. Arvostelupäivä oli kuitenkin Amelialle ja pikkuvarsa Hohdolle melko pitkä, joten tottahan toki tammakin hieman väsähti kokeita suorittaessaan. Rakenteen osalta saimme kuin saimmekin kuitenkin hyvät pisteet, sillä yksi neljästä tuomarista arvioi Amelian jopa I-palkinnon arvoiseksi. Yhteenlasketut pisteet kuitenkin ratkaisivat ja Amelia palkittiin II-palkinnolla pistein 16+18+20+17=71p. Tähän olimme kuitenkin tyytyväisiä, vaikka pisteitä voisimme lähteä korottamaan, mutta palkinto niistä tuskin muuttuu, joten emme tähtää enää uusintatilaisuuteen.

02.02.2015 Valmistautumista laatuarvosteluun
Amelia on kehittynyt suurin harppauksin kouluratsastuksen osalta ja sijoituksiakin on tullut kilpailuista jo reilut nelisenkymmentä. Kilpailleet olemme Helppo A-tasolla, vaikka kotosalla onnistuvat jotkut vaativankin tehtävät. En kuitenkaan tykkää viedä hevosta kisoihin yhtään epävarmana liian vaikeaan luokkaan, joten olemme pitäytyneet vielä helpoissa luokissa. Treenit valmennuksissa ovat sujuneet hyvin ja uskon, että Amelia näyttää kykynsä laatuarvostelutuomareille. Tänään Amelia teki jo todella hyviä laukanvaihtoja ja käynti oli laadukasta myös laukan jälkeen. Uskallan siis hyvillä mielin ilmoittaa tamman maaliskuun laatuarvosteluun.

15.03.2015 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu
Ja niin se laatuarvostelupäiväkin koitti. Amelia oli huolella valmisteltu ja aamulla hoitajat puunasivat sen niin puhtaaksi, että melkein itseään olisi voinut peilata kyljestä. Amelia oli niin viimeisen päälle kouluratsun näköinen, että melkein jo nauratti siellä upeiden puoliveristen seassa esitellä tätä melko pienikokoista suomenhevostammaa. Ratsastaessani tuumasin Amelian olevan myös hyvillä mielin, se jopa tuntui olevan pienellä show-moodilla kun liitäväliikkeiset puoliveriset tanssahtelivat sen rinnalla. Omalla vuorollaan pisti Ameliakin tanssiksi ja eipä ole tamma vielä ihan näin laadukasta ravia näyttänyt vielä koskaan kotitreeneissäkään! Nyt osui todellakin treenit kohdilleen ja parhaat tulokset saatiin oikeana päivänä esiin. Laatuarvostelussa kuitenkin arvosteltiin myös hevosen sukua ja jälkeläisiä, mutta koska myös sukulaiset olivat hyvin pärjänneitä, saatiin Ameliakin palkittua upealla I-palkinnolla pistein 7,5-40-23,5-20-13,5=104,5p. Omistajana ja kasvattajana ei tähän tulokseen voinut olla kuin erittäin tyytyväinen. Toivottavasti myös Amelian jälkikäsvusta paljastuu tätä samaa laadukkuutta.

17.05.2015 Hoitajan ensimmäiset kilpailut
Amelian oma hoitaja Elli pääsikin tänään ensimmäistä kertaa kilpailuihin Amelian kanssa. Läheisellä tallilla oli hauskat kilpailut, joissa ratsastettiin ensin Helppo C -tasoinen koululuokka ja sen jälkeen 60cm esteluokka, kummankin luokan yhteistulosten perusteella valittiin sitten kilpailujen voittaja. Kouluratahan ei Amelialle päänvaivaa tuottanut, vaikka Elliä selkeästi hieman jännitti. Kukapa ei ensimmäisissä kisoissaan jännittäisi. Taitavasta ratsastuksesta Elli kuitenkin palkittiin, sillä kouluradasta he selviytyivät luokassa toiseksi. Esteillä Amelia ei ole ihan niin varma, mutta Ellillä puolestaan on enemmän kokemusta siltä puolelta. Taitavasti Elli saikin ratsastettua Amelian myös selkeästi jännittävien esteiden yli rohkaisten. Uusintaan esteitä nostettiin 70cm ja Elli olikin minulle jo radankävelyssä kertonut tarkat suunnitelmansa reittien suhteen. Ei kovaa, mutta pienillä teillä ja esteelle auttaen. Tämä toimi Amelian kanssa paremmin kuin hyvin, tamma näytti jopa selkeästi syttyvän saadessaan kurvailla esteiden välissä. Myös esteluokassa sijoitus oli toinen, mutta kokonaiskilpailussa se riitti koko yhdistetyn luokan voittoon ja Ellin ensimmäiseen sinivalkoiseen ruusukkeeseen.

19.07.2015 Maastoilua
Tänään koitti Ameliallekkin pitkästä aikaa maastotreenipäivä. Maastoreittimme suuntautuikin läheiseen mäkeen, jossa oli tarkoitus hieman antaa tamman päästää höyryjä ja siinä samalla kehittää takaosansa lihaksistoa. Matkaa mäelle oli jo muutama kilometri tietä pitkin, joten sain hyvin verryteltyä Amelian rauhakseltaan siinä matkalla. Lähestyessämme mäkeä alkoi Ameliakin jo aavistaa mitä tuleman pitää, sillä se alkoi olla hieman täpinöissään. Ennen mäkeä oli kuitenkin pitkä suora, jossa halusin vielä avata tamman ravia kunnolla ennen mäkeen siirtymistä. Amelia jaksoi vielä hienosti keskittyä ja saatiinkin melko irtonaista ja hyvää keskiravia, joka varmasti myös venytti lihaksia auki. Mäen juurella nostin laukan ja annoin tamman laukata omaa tahtiaan mäen huipulle. Kävelin samaisen mäen vielä alas ja nousimme sen uudestaan ylös, mutta tällä kertaa toisessa laukassa. Kummallakin laukkapätkällä Amelia aloitti aika hurjalla vauhdilla, mutta koska mäellä oli reilut puoli kilometriä pituutta, alkoi vauhti kummasti hyytyä huipulle päästessä. Kotimatkalla vielä ravailin Ameliaa rennosti ja rauhassa eteen-alas ja viimeiset kilometrit käveltiin hikisenä, mutta rauhallisena.

31.03.2016 Amelian viimeiset näyttelyt
Amelia on käynyt näyttelyissä jo melko nuoresta pitäen. Olen aina pitänyt tammaa hyvärakenteisena, mutta jostain syystä aina, kun olemme näyttelykehään päässeet, ovat luokat olleet kuitenkin niin kovatasoisia, ettei Amelia aivan ole yltänyt niille korkeimmille sijoituksille. Tänä kevättalvena halusin kuitenkin vielä tamman kanssa yrittää metsästää sitä parhainta näyttelyarvonimeä. Aiempina vuosina Ameliaa on kyllä palkittu irtoSERTeillä ja yhdellä MVA-SERTillä, eli tamma oli vain yhden kirkaimmat sertin päässä muotovaliosta. Niinpä hevosautomme kurvasikin Whitehallin pihaan 31. maaliskuuta. Amelia esiintyi tuomarille hyvin, mutta minua jännitti todella paljon, sillä näyttelyissä oli parhaista palkinnoista kilpailemassa suomenhevosten lisäksi myös suomalaiset puoliveriset. Olin kuitenkin onneni kukkuloilla jo siinä vaiheessa, kun Amelia julkistettiin suomenhevostammojen luokkavoittajaksi. BIS-kehään pääsi siis yhteensä kuusi hevosta, joista viisi palkittiin. Amelia oli mukana, niin oli myös suomenhevosori Satulinnan Rokkijätkä (KTK-II -palkittu), sekä neljä puoliveristä. Pahoin pelkäsin, ettei upea tammani pärjää puoliverisille tai saman rodun orille, mutta toisin kävi. Ainoana suomenhevosena BIS-kehässä palkittiin MVA-SERTillä Haavelaakson Amelia, sijoituksella BIS5. Tässä vaiheessa minun teki mieli jo hyppiä tasajalkaa ja suihkuttaa skumppaa ympäriinsä, minun kasvattini nimittäin varmisti juuri itselleen muotovalion palkinnon!

Ulkoasu © Emma M. 2013 | Haavelaakso on virtuaalitalli