Etusivu Osallistuminen Järjestäminen Tuomarointi Palkinnot Kalenteri

Tuomarointi

Näyttelyjaoksen alaisissa näyttelyissä tuomarina voi toimia ainoastaan henkilö, joka on läpäissyt tuomarikoulutuksen tai on muutoin Näyttelyjaoksen hyväksymä tuomari. Tuomariksi voi siis pyytää ainoastaan virallisia tuomareita, jotka ovat listattuna tällä sivulla. Huomioithan, ettei tuomari saa tuomaroida omia tai osaomituksessaan olevia hevosia. Näyttelyiden jokaisessa luokassa tulee olla tuomari ennen näyttelyn anomista.

Tuomarin pyytäminen näyttelyihin

Näyttelyjaoksen alaisissa näyttelyluokissa tulee aina olla tuomarit ennen kutsun anomista, muuten kutsua ei hyväksytä kalenteriin. Pyytäessäsi tuomaria tuomaroimaan, muista olla kohtelias ja ystävällinen, vaikka tuomari vastaisikin kieltävästi tuomarointipyyntöön. Viestit kannattaa otsikoida asiaankuuluvasti (esimerkiksi "NJ tuomariksi Tallin nimi?"), ja mainita viestissä vähintään kaikki alla olevat asiat:

- Kutsun osoite http:// -alkuisena
- Järjestyspaikan nimi
- Näyttelyissä olevat luokat ja enimmäisosallistujamäärä
- Mitkä luokat ovat vailla tuomaria tai mihin luokkiit toivoisit ko. tuomaria

Huom! Vaikka tuomarilla olisi oma erikoistumisalueensa, ei se tarkoita, etteikö hän tuomaroisi muitakin rotuja/luokkia!

Aktiiviset tuomarit

Nimi Sähköpostiosoite Erikoistuminen
Jannica jansku86@netti.fi ponit
Lissu T. vrtsusiraja@gmail.com
Siiri K. siirisim@luukku.com puoliveriset
Sorel sorelvirtual@gmail.com Tauolla!
Taija virt.taija@gmail.com
tirppa tirppatuomaroi@gmail.com hevoset
Viiru virtuaaliviiru@gmail.com ravurit
Zafiro njtuomari@gmail.com

Satunnaisesti tuomaroivat tuomarit

Nimi Sähköpostiosoite Erikoistuminen
K.J. tuomarointi@ruuturaita.net
Kerppa virtuaali@kerppa.net Tauolla! harvinaiset rodut
pipariina pipariina@riksudesign.net kaikki paitsi harvinaiset
vaapu. haavelaakson@gmail.com suomenhevoset
Vibaja vibaja@sudenmarja.org suomenhevoset
VP vpvirtuaali@gmail.com suomenhevoset
Welby welbyn@gmail.com lämminveriset, täysiveriset

Harjoitustuomarit

Nimi Sähköpostiosoite Erikoistuminen
@

Tuomarin roolit ja tehtävät

Huom! Hylkäyssyyt löytyvät Osallistuminen-sivulta!

Luokkatuomari
Luokkatuomarin tehtävä on asettaa luokassa olevat hevoset paremmuusjärjestykseen. Jokaisessa luokassa luokkatuomari jakaa enintään kolme alustavaa irtoSERTiä ja lisäksi rajattoman määrän sertin arvoinen -mainintoja niille, jotka olisivat muutoin ansainneet irtoSERTin, mutta eivät yltäneet luokassa kolmen parhaan joukkoon. Ruuna- ja varsaluokissa ei jaeta SERTejä, vaan pelkästään KUMA-palkintoja.

Tulosten täytyy aina olla ilmoittautumismuodossa, jolloin ainoastaan hevosen mahdollisen rekisterinumeron perään kirjoitetaan mahdolliset palkinnot tai maininnat. Luokkatulokset numeroidaan (1., 2., 3...).

Päätuomari
Päätuomarina voivat toimia kaikki muut viralliset tuomarit, paitsi harjoitustuomarit. Päätuomari voi myös lisäksi toimia näyttelyiden luokkatuomarina.

Päätuomarin tehtävänä on tuomaroida BIS-kehä, johon pääsee jokaisen luokan ensimmäiseksi sijoittunut hevonen. BIS-sijojen määrä jaetaan luokkamäärän mukaan, eikä BIS-sijoja voi olla enempää kuin varsinaisia luokkia. BIS-sijojen enimmäismäärä kussakin näyttelyssä on kuitenkin viisi. Päätuomari valitsee luokkien voittajista BIS-sijoille hevoset, jotka saavat MVA-SERTin. Mikäli päätuomari kokee, ettei yksikään BIS-sijalle yltäneistä hevosista ole MVA-SERTin arvoinen, on hänellä oikeus myös jättää palkinnot jakamatta. Tällöin jaetaan ainoastaan BIS1, jolle annetaan irtoSERT. Huom! BIS-sijoihin ei ole pakollista merkitä MVA-SERTiä erikseen, sillä jokainen BIS-sijalle yltänyt hevonen saa sen joka tapauksessa.

BIS-sijojen jälkeen päätuomari jakaa irtoSERTit hevosille, jotka ovat luokkatuloksissa saaneet alustavan irtoSERTin. Hevoset, jotka ovat saaneet BIS-kehässä MVA-SERTin, vapauttavat irtoSERTit jaettavaksi sertin arvoinen -maininnan saaneille hevosille (max. 5kpl, koska BIS-sijoja max. 5kpl). Päätuomari voi myös jättää alustavia irtoSERTejä jakamatta, mikäli kokee ettei hevonen ole sen arvoinen. (Mikäli päätuomari jättää huomattavan määrän irtoSERTejä jakamatta, on tuloksien yhteyteen hyvä laittaa maininta siitä, ettei kaikkia mahdollisia SERTejä ole tarkoituksella jaettu.) Tällöin myöskään luokkatuloksissa tätä alemmat hevoset eivät voi saada irtoSERTiä. IrtoSERTejä jakaessa tulee ottaa huomioon, että hevonen ei tarvitse irtoSERTiä, mikäli sillä on jo Champion-arvonimi tai viralliset sertit siihen vähintään kahdelta eri päätuomarilta (löydyttävä BIS-listalta). Tällöin hevonen hylätään BIS-kehässä ja sen irtoSERT vapautuu jaettavaksi muille hevosille (myös luokkatuloksissa ko. hevosta alemmilla sijoilla olevalle). Palkinnot-sivulta löytyy tarvittaessa taulukko siitä, montako irtoSERTiä näyttelyissä saa jakaa luokkamääriin nähden.

Päätuomarin tehtäviin kuuluu myös Näyttelyn paras -maininnat. Näyttelyn paras-maininta jaetaan vain sellaiselle ruunalle/varsalle, joka todella on maininnan arvoinen. Tuomarin tulee muistaa, että jo kahdella maininnalla voi vastaanottaa Champion-arvonimen. Mikäli ruuna- ja/tai varsaluokissa ei ole yhtään maininnan arvoista hevosta, jää KUMA voimaan.

Päätuomarin tulee aina pitää mielessä, että saman luokan ensimmäinen on aina parempi kuin toinen, ja toinen on parempi kuin kolmas. Päätuomari voi jättää luokkatuomarin alustavasti antaman irtoSERTin jakamatta, jos kokee, ettei hevonen sitä ansaitse - tällöin myöskään luokassa ko. hevosen jälkeen tulevat irtoSERT/sertin arvoiset hevoset eivät voi sertiä vastaanottaa. Mikäli hevonen hylätään BIS/irtoSERT-kehässä sen vuoksi, ettei sillä ole tarvetta SERTille, saa sertin jakaa myös luokkatuloksissa alemmalla sijalle olevalle hevoselle.

Harjoitustuomari
Harjoitustuomarit ovat tuomareita, jotka ovat suorittaneet tuomarikoulutuksen hyväksyttävästi ja saaneet oikeudet tuomaroida näyttelyitä. Harjoitustuomarit eivät kuitenkaan voi vielä tehdä päätuomarin tehtäviä, vaan toimia ainoastaan luokkatuomareina. Harjoitustuomarin tulee tuomaroida vähintään 20 luokkaa ennen kuin hänet siirretään tavalliseksi luokkatuomariksi. Harjoitustuomarin kohdalla sovelletaan samoja tehtäviä kuin luokkatuomarin kohdalla.

Tuomarikoulutus

Päästäkseen Näyttelyjaoksen viralliseksi tuomariksi, täytyy tuomarikokelaan suorittaa hyväksytysti tuomarikoulutus tai hänellä täytyy olla muutoin riittävästi näyttöä hevosen rakenteen arvioinnista.

Tuomarikoulutus avataan heti, kun uusi koulutus saadaan täysin valmiiksi. Mikäli sinulla on jo näyttöä hevosen rakennearvostelusta ja haluat ottaa yhteyttä jo aikaisemmin, voit laittaa ylläpidolle sähköpostia osoitteeseen njnayttely(a)gmail.com ja kertoa halukkuudestasi tuomariksi.

Copyright © Virtuaalinen Näyttelyjaos 2015